Vallningskurs

A jäklar va kul det var!
Åkte tidigt på lördag morgon upp till Nina Mellfors för att gå nybörjar kurs i vallning!
Halv storm hela dagen. Men bra för hundarna för det var INTE varmt!

9.30 hade vi teori med lite frukost fika! Givande teori om tryckzon och flyktzon och "drag"

Sen ut i fållan med ankorna! Först utan hund för att se vart tryckzonen var och hur de reagerade...Spännande!
Och så hämta hund.
Kan säga att jag fick lära mig att jakt och vallning hör ihop! Det viktiga är att man har ett STANNA som sitter i vilket fall! Och alla hundarna var intresserade Midas var yngst! Första gången gjorde han några "ryck" och vi kom för nära! Andra gången gick han fantastiskt bra och med stort intresse på ankorna! Och vad jag kunde läsa inte allt för mycket tryck heller.  Detta har jag film på...kommer vid ett annat tillfälle!

Sedan var det dags för fåren...här kom "draget" att synas väldigt tydligt...det var Nina med pinnen! Även här gick det bra för alla hundar! Alla hade mycket stort intresse för fåren.
Midas hade väldigt högt tryck och ibland lite för mycket så en tacka vände sig om några gånger...har de ingenstans att fly så slåss de istället. Och det FÅR INTE HÄNDA.... Tyckte jag kunde läsa djur innan, men det lärde jag mig ännu mer nu och att läsa min hund. Man vill gärna bryta innan det gått för långt och berömmet kommer ju gonom att de får fortsätta! Midas tom nosade in i rumpen på fåren...vilket var helt ok...

Efter kurs åkte vi till Sivans för övernattning! Ett himla trevligt ställe mitt ute i skogen. Trevliga stigar i skogen att rasta hund på! Lagade mat och lite tv. Promenad i skogen och så fram med stickningen!
Satt med Midas på golvet och kelade länge... Den här helgen var VÅR helg, så han fick stort privilegie att sova med matte i sängen... Det är annars förbjudet...

Söndagen började klockan 9 vid kaffebordet!
Sedan ut och nöta gräset i fållan! Dagen till ära var det lamm i lilla fållan! De var lättare att läsa och tog inte lika mycket plats.
Tankens kraft är en bra grej att använda sig av här... Gå in i fållan och tänk; "Detta är mina får, rör du dör du..." Det är det man måste förmedla. För om hunden rusar in i flocken, så är det mycket som kan gå fel och det vill ingen... Hunden är ju bara ett hjälpmedel...
Men oj, vad duktiga alla hundar var!
Riktigt imponerad av en väldigt trött Midas också! Och av mig själv! Det var precis som om vi sovit på saken och det var lättare att bryta innan det gick för långt.
Och så fick vi gå in i fållan utan Nina inne där också! Det var också en upplevelse, men behövdes...man upptäckte liksom att det går att gå nära fåren, de stannar inte utan flyttar faktiskt på sig...

Efter lunch gick vi in i stora "arenan" och vi ägare skulle gå med fåren och hunderna i lina med Nina! En trött Midas var mest ute efter matte...men så plötsligt hämtade han fåren som dragit förbi mig lite! Då avbröt vi! Nina sa att Midas tänkte på VAD han gjorde, så det kom av instinkt! Det var häftigt att se!

Och på söndag ska vi tillbaks för privatlektion!
Hur mycket blodad tand kan man få egentligen?

Puss och kräm

RSS 2.0